Nieuws: Indexering 2021

Vanwege diverse redenen worden er dit jaar indexeringen doorgevoerd. Zo is de prijs van Arabica-koffie gestegen tot het hoogste niveau in zes jaar tijd en ook het transport is duurder geworden. Koffiemax is hierdoor genoodzaakt een prijsstijging door te berekenen in onze koffie- en melkproducten.

Wereldwijde schaarste

De aanhoudende vorst in Brazilië, ’s werelds grootste koffieproducent, is de tweede klap voor veel plantagehouders. Een aantal maanden geleden hadden ze namelijk ook al te maken met zeer ernstige droogte. Hierdoor is de koffieoogst dit jaar met 23% gedaald. Ook in andere grote koffieproducerende landen valt de oogst al enkele jaren tegen.

Transportproblemen

Door de coronacrisis is er een schaarste aan zeecontainers ontstaan. Koffieproducenten melden dat de prijs voor het transport van koffiebonen hierdoor soms verdubbelt. In Colombia, een andere grote koffieproducent, hinderen protesten tegen de regering de export van koffie. De nationale koffiefederatie van Colombia verwachten dat ongeveer een half miljoen zakken koffie niet kunnen worden geëxporteerd. Dit tezamen met de tegenvallende oogsten zorgt ervoor dat de wereldwijde koffievoorraad slinkt, terwijl de vraag naar koffie juist stijgt.

Prijsstijging

Door de aanhoudende schaarste en bijkomende transportproblemen is er een prijsstijging op koffiebonen ontstaan. Begin juli 2021 steeg de waarde van Arabica-koffie zelfs met 27% per week. Dat is de grootste wekelijkse stijging sinds 1999. Men verwacht dat de prijs van koffiebonen de komende tijd alleen nog maar meer zal gaan stijgen.

Wat betekent dit voor Koffiemax?

Koffiemax is verrast door het plotselinge tekort aan koffie en kan dit niet geheel voor eigen rekening nemen. We ontkomen er niet aan de verhogingen voor een deel aan onze klanten door te berekenen. De gemiddelde prijsverhoging is 2.5% voor de koffie- en melkproducten.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om ons via het contactformulier te contacten.